Svjedoci smo da uslijed klimatskih promjena uvjeti za uzgoj niti jedne vegetacijske sezone nisu isti te da su zadnji niz godina naročito velike štete od niskih temperatura i mraza zabilježene u mnogim poljoprivrednim nasadima.

Hoće li se povijest ponoviti?  Proljetni mrazovi nisu neuobičajena pojava u kontinentalnom području RH. Pa ipak, prošlogodišnji mraz, koji je bio u noći 25./26. travnja, ne samo radi visokog datuma, nego i radi neuobičajeno ranog kretanja vegetacije, bio je poguban za mnoge poljoprivredne kulture. Rasponi negativnih temperatura pri kojima se pojavljivao, od najzapadnijih do istočnih područja panonskog dijela RH, kretali su se od tek neznatnih -0,4 ºC do čak -5 ºC (a ponegdje još i niže), dok je bilo i područja bez mraza.

 

Nemojte dopustit da vas vrijeme iznenadi. Pripremite se za proljetni mraz na vrijeme!

COLIĆ TRADE

STOPGEL — danas postoji jednostavna i vrlo učinkovita alternativa za zaštitu od smrzavanja vaših vinograda i voćnjaka: STOPGEL svijeća za zaštitu od mraza! Uz povećanje od 2 do 7 °C, ovisno o količini. Zbog zagrijavanja zraka, vaši su usjevi brzo zaštićeni od smrzavanja.

STOPGEL svijeća djeluje kao grijač  koji zagrijava zrak u usjevima, ćime sprečava pad temperature. Za kontrolu mraza u vašim vinogradima i voćnjacima, STOPGEL protumrazna svijeća nudi veliki omjer zaštite za cijenu.

Bez skupe opreme kao što su vučeni priključni transportni grijači za zaštitu od smrzavanja, ili sprskanja s atomizerima velikih zapremina, instalacija naših svijeća ne zahtijeva mjere predostrožnosti kod rukovanja! Jednostavno stavite svijeće između biljaka ili stabala, a zatim ovisno o temperaturi palite određen broj svijeća za gotovo instantni učinak. Kad temperatura počne rasti, jednostavno zatvorite limenke kako biste ih ugasili do sljedeće uporabe i ponovnog mraza.

Sastav naše svijeće je vosak, 100% prirodan i obnovljiv proizvod bez rizika od samozapaljenja ili eksplozije. Palete svijeće mogu se pohraniti na nekoliko visina kako bi se maksimalna iskoristivost prostora do sljedeće godine. Ne postoji datum isteka roka.

 

Način korištenja možete vidjeti u videu ispod:

Kapacitet: 6 litara

trajanje: oko 8 – 9 sati *
Sastav: vosak 100% prirodan i obnovljiv
Vrlo niske emisije dima
Ekološki prihvatljiv
Vrlo jednostavan za korištenje
Metalna kantica s plastičnim poklopcem
Biorazgradivi proizvod
Netopiv u vodi
Vrlo brzo paljenje. Gašenje po volji.
Iskoristiv više puta.

 

* Prosječna autonomija može biti manja ovisno o vremenskim uvjetima, vjetru, tlaku zraka i položaju svjećice (sagorijevanje će biti brže ako je fitilj lagano nagnut ili je na nagnutoj površini)

“Prva protu-mrazna svijeća 100% organskog podrijetla, od sada i u Hrvatskoj.”

Preporuka gustoće postavljanja svijeća u voćnjacima prema intezitetu mraza:

Temperature ispod 0°C

– 2°

– 3°

– 4°

– 5° / – 6° – 6° / – 7°

Broj svijeća potrebnih za jedan hektar

200

250 / 300

300 / 350

350 / 400

400 / 500

(Brojke za proljetni mraz)

Ostale novosti:

Share This
%d blogeri kao ovaj: