Iako se proizvodne površine pod borovnicom povećavaju, to ne znači da je uzgoj borovnica lagan posao. S borovnicama se ima što raditi cijeli dan, a najviše posla ima od travnja do rujna.

S obzirom da je borovnica relativno nova kultura u Hrvatskoj te da se veliki broj proizvođača još uvijek uči uzgoju, ne rijetko se susrećemo s pogrešnom tehnologijom proizvodnje.

Koliko je borovnica poželjna kultura za uzgoj govori nam činjenica da se uzgaja u cijelom svijetu. Isplativost joj ne pada niti nakon nekoliko desetaka godina, a proizvodnja se svake godine povećava.

Često smo skretali pažnju na hranjive tvari koje borovnice traže za pravilan razvoj, no nisu svi proizvodi isti jer se ne rade od sastojaka iste kvalitete.Pogrešna tehnologija i aplikacija gnojiva uvelike nas odguruje od maksimalnog prinosa kojem teže proizvođači i agronomi. Razlika između najboljih gnojiva i onih prosječnih je drastična, a to u konačnici dovodi do razlike između velikog, zdravog i slatkog ploda, te onog malog ploda bez okusa.

Važnost dobre gnojidbe prepoznala je tvrta EURO-CORYLUS proizvođač borovnica iz okolice Sunje koji na svojoj plantaži od 4 ha uzgaja borovnice.

Kako navodi Ante, vlasnik EC borovnica:

Našu priču započeli smo 2019 godine kada smo posadili prvoklasne američke borovnice na 4 hektara. Iako smo službeno započeli 2019 godine ideja i želja za uzgojem borovnica leži u nama već desetak godina. Tijekom tih desetak godina istraživali smo i educirali se kako da na najbolji mogući način donesemo američke borovnice na stol naših kupaca. Oduvijek smo znali kako Lijepa naša ima visok potencijal za poljoprivredu i proizvodnju prvoklasnog voća te smo tokom godina razvijali plan da naša ideja bude provedena u djelo. Tijekom tog puta uložili smo mnogo truda, ljubavi i volje za uzgoj naših borovnica.”

Euro-corylus danas uzgaja 4 različite sorte borovnica koje dozrijevaju u različito vrijeme te na taj način nude svježe borovnice od kraja lipnja do sredine kolovoza. Plantaža je podignuta uz primjenu najviših agrotehničkih standarda, opremljena je sustavom navodnjavanja „kap po kap“ i zaštitnom mrežom. Posadili su sortiment prilagođen komercijalnoj upotrebi sa dužim očuvanjem svježine plodova. Borovnice koje uzgaja pripadaju u 1. klasu borovnica namijenjenih svježoj konzumaciji.

Ante kao izuzetni ponos navodi sortu Valor

“Od 22. srpnja krenuli smo sa berbom sorte Valor, jedne posebne sorte borovnica, a neki je zovu i „kraljevskom sortom”. Borovnice sorte Valor odlikuje izuzetna veličina, specifičan, pun i intenzivan miris i okus. Koliko nam je poznato, trenutno se sorta Valor uzgaja samo nas, navodi Ante Banić.”

Suradnja sa agronomima iz firme Colić Trade te personalizirani Yara plan gnojidbe donio nezapamćeni prinos

Individualni pristup svakoj plantaži iziskuje trud i vrijeme, no rezultati su vidljivi. Svaki proizvođač borovnica ima svoje viđenje proizvodnje, želje, ali i mogućnosti.

Pravilnim usmjeravanjem proizvođača, kvalitetnim planom gnojidbe i posvećivanjem pažnje nasadu pomažemo doći u sam vrh proizvodnje borovnica u Hrvatskoj.

Yara Kristalon acid linija – baza u gnojidbi borovnica

Kristalon™ Acid linija gnojiva posebno je namijenjena gnojidbi borovnica i ostalih biljaka koje zahtijevaju kiselija tla. Poznato je kako usvajanje hranjiva ovisi o pH tla, pa ako je tlo suviše alkalno biljka ne može iskoristit sva hranjiva koja su uz nju, no primjenom gnojiva iz Kristalon™ Acid linije iskoristivost hranjiva je 100%.

Kristalon™ Acid linija

Kristalon™ Acid je linija kiselih vodotopivih NPK formulacija koje sadrže magnezij i mikrohranjiva. Linija Kristalona Acid posebno je formulirana za tla s visokim pH te visokom razinom bikarbonata.

Prednosti:

  • Kristalon™ Acid napravljen je za korištenje s vodom slabije kvalitete

  • Smanjuje pH vode, reducirajući razinu bikarbonata

  • Poboljšava kvalitetu vode

  • Pridonosi čistoći fertirigacijskog sustava

  • Poboljšava pH u zoni korijena do optimalne razine (pH 5-6)

  • Održava sustav navodnjavanja u optimalnom stanju, sprječava začepljenje

  • Nastavlja se na pouzdano uspješni sustav oznaka boje za uravnoteženu prihranu, koji se koristi u standardnoj paleti Kristalon™ proizvoda

  • Smanjuje rizik Ca-Mg taloženja (ovisno o pH)

  • Sadrži bor, molibden, bakar, željezo, mangan i cink u helatnom obliku

  • Prikladan za sustave navodnjavanja

  • Kada koristiti Kristalon™?

  • Maksimalna doza Kristalona™ (g/l) ovisi o kvaliteti vode (ppm bikarbonata) i osjetljivosti usjeva; svakako prekontrolirajte pH konačne otopine (pH > 5,0).

Tehnička oprema u fertirigaciji mora biti prilagođena za korištenje kiselih proizvoda.

Formulacije niskog pH (pH<3)

Za korigiranje pH vode

Reducira bikarbonate i tako smanjuje pH vode

Poboljšava kvalitetu vode

Sprječava taloženje u koncentratu hranjive otopine (Ca-Mg fosfat)

Ne sadrži Ureu

Jednostavan i siguran za korištenje

Maksimalna doza ovisi o kvaliteti vode

Share This
%d blogeri kao ovaj: