Unutrašnje zdravlje, vanjska ljepota – YaraLiva™ gnojiva ključ su za postizanje visokih vrijednosti svježih proizvoda na tržištu.

Nedostatak kalcija najčešća je i najveća  svjesna pogreška u intenzivnom uzgoju voća i povrća danas. 

Osim kalcija-Ca i bora-B, YaraLiva gnojiva, sadržavaju brzodjelujući dušik u nitratnom obliku NO3, što omogućava pravilnu diobu stanica i izgradnju tkiva. U kombinaciji tih elemenata YaraLiva gnojiva osiguravaju zdrav razvoj i rast svim biljnim vrstama, neovisno o tehnologiji koja  se primjenjuje. Sve vrste usjeva i ukrasnog bilja postaju prirodno zdravije i manje su izložene riziku od stresa tijekom rasta, cvjetanja, razvoja plodova, do berbe ili žetve. Ta gnojiva najvažniji su dodatak u ishrani usjeva za postizanje pravilne veličine, oblika i drugih organoleptičkih svojstava voća, povrća, krtola, listova ili drugih dijelova biljaka.

Krajnji rezultat su vrhunski plodovi, koji su duže svježi i nisu osjetljivi na bolesti ili truleži u polju i skladištu. Plodovi koji su pravilno hranjeni kalcijem-Ca i borom-B imaju mnogo bolja tržišna svojstva, npr. ljepšu boju, kvalitetniju konzistenciju i hranjiviji su.

Kalcij-Ca važan je za:

 • dobar razvoj korijena i ožiljavanje
 • smanjenje stresa
 • otpornost na bolesti
 • u izgradnji staničnih stijenki, konzistenciji tkiva i za pravilan rast
 • poboljšanje sveukupne kvalitete plodova
 • bolje skladištenje plodova
 • naročito je važno istaknuti da ishrana biljaka kalcijem-Ca sprečava pojavu gorkih pjega na plodovima jabuke i suhe truleži na povrću

“YaraLiva™ gnojiva osiguravaju zdrav razvoj i rast svim biljnim vrstama, neovisno o tehnologiji koja se primjenjuje.”

YaraLiva

Unutarnji transport

Kada se kalcij unese korijenom, prenosi se ksilemom preko strujanja vode. Kada je to uspješno, tj. u razdoblju visoke transpiracije, unos kalcija je visok. Međutim, svi biljni organi nemaju jednaku razinu transpiracije. U usporedbi s lišćem, plodovi i gomolji npr. imaju nisku transpiraciju te mogu imati nisku koncentraciju kalcija u tkivu. Dok većina listova ima višu koncentraciju kalcija, prijenos prema unutarnjem lišću, koje ima nižu transpiraciju nego vanjski listovi, manje je djelotvoran.

Zbog tog razloga, veći je rizik da stijenke unutarnjeg lišća usjeva, npr. salate ili kupusa, kao i plodova propadnu zbog nedostatka kalcija. Jednom kada se kalcij transportira preko ksilema, transpiracijom, ne može se distribuirati dalje. Stoga se simptomi nedostatka kalcija tijekom sezone mogu pojaviti na mladome tkivu, u razdoblju brzog rasta kada je zaliha kalcija u tlu preniska da se zadovolje potrebe biljaka.

Nitratni oblik dušika-NO3 važan je za:

 • optimalan rast biljaka
 • prinosi su veći i stabilniji
 • nužan u svim fazama rasta i razvoja
 • nitratni N najdostupniji je oblik dušik.

Bor je važan za:

 • pravilan rast i razvoj svih biljnih tkiva
 • pravilno cvjetanje, oplodnju i plodonošenje
 • povećanu elastičnost tkiva

YaraLiva™ Tropicote i YaraLiva™ Nitrabor

 

       Primjenjuju se tako da se pobacaju po površini ili se unose u zemlju obradom, to je tzv. suha primjena. Oba gnojiva, Tropicote i Nitrabor, topiva su u vodi te se u proizvodnji granula koriste premazi kako bi otapanje trajalo dulje i dalo maksimalnu učinkovitost gnojiva. To znatno smanjuje apsorpciju vlage iz zraka tijekom skladištenja i
minimizira stvrdnjavanje i pojavu prašine. Kada se rasipaju po oranicama, granule se ne lome jer je tehnologija njihove proizvodnje
specifična te daje dobra fizička svojstva. Veličina i ujednačenost granula osiguravaju ravnomjeran raspored hranjiva po cijeloj površini uzgoja. Kada se granule otope i hranjiva rasporede u tlu, topive aktivne tvari potiču brzu reakciju biljaka. Djelovanje gnojiva je uspješno, osiguravaju se optimalan rast i razvoj, pa biljka nije ugrožena.

YaraLiva™ TropiCote i YaraLiva™ Nitrabor koriste se u količini 250-500 kg/ha. U povrtlarstvu se unose u pripremi tla pred sjetvu ili sadnju te u prihrani tijekom vegetacije. U voćarstvu i vinogradarstvu primjenjuju se nakon početka vegetacije do kraja cvatnje.

YaraLiva™ Calcinit

To je najkvalitetnija formula kalcijeva nitrata,potpuno topiva u vodi, za upotrebu u fertigaciji i hidroponiji, a ne postoji rizik od začepljenja sustava navodnjavanja.

Primjenjuje se u količini 150 – 500 kg/ha, koncentraciji 0,5- 2 g/l vode te pravilno raspoređeno tijekom vegetacije, ovisno o potrebama i razvojnoj fazi usjeva.

YaraLiva™ Calcinit pruža neposrednu i, u dužem razdoblju vegetacije, sigurnu opskrbljenost biljaka dušikom i kalcijem, posebno u uvjetima niskog pH – kisele sredine ili visokog pH – u zaslanjenim
tlima.

YaraLiva™ nema zamjene i najbolji je izvor hranjiva ili gnojiva visoke kvalitete za postizanje izvrsnih plodova. To je razlog da YaraLiva™ gnojiva zauzimaju važno mjesto u ishrani biljaka u cijelome svijetu. YaraLiva gnojiva riješila su problem gorkih pjega jabuka, suhe truleži vrha ploda paprike i rajčice, postigla bolju oplodnju i višu kvalitetu svih plodova koji se svježi skladište ili isporučuju na tržište.

Upravo zato najveći supermarketi inzistiraju na kvalitetnoj ishrani plodova kalcijem, a to se višestruko vraća uzgajivačima – kroz višu cijenu proizvoda. Postoji samo jedan način da se izmjeri vrijednost gnojiva: uspjeh robne marke YaraLiva ™ omogućuju kvalitetni proizvodi i rezultati postignuti primjenom tih gnojiva. Kvaliteta i rezultati nadmašuju druge proizvode na tržištu, biljna proizvodnja je kvalitetna i jednostavna te je dobit uzgajivača višestruko veća od uloženog. Uzgajivači kombiniraju visokodjelotvoran kalcij i bor s nitratnim dušikom u gnojidbi biljaka kroz proizvode iz skupine YaraLiva™. Odlučujući se za učinkovita gnojiva, dobivaju se bolji prinosi i urod visoke kakvoće, što je prvenstvena zadaća svih farmera.

Ostale novosti:

Biostimulator Superfifty – Primjena u kupusu

Biostimulator Superfifty – Primjena u kupusu

Biostimulator na bazi ekstrakta algi A.Nodosum - Superfifty! Kultura: KupusLokacija: dolina NeretveDoza: 2l/ha Između prve i druge slike je prošlo samo 10 dana !Prije primjene SuperfiftyNakon primjene SuperfiftyZa više informacija, obratite nam se na : Tel: 023 662...

Kupus Mozart F1 – Hazera

Kupus Mozart F1 – Hazera

Mozart F1/ Hazera South-East Europe Sadnja: 10/08Slikano: 10/10 Teška proizvodna godina, kao i svaka prethodna.Pratimo napredak hibrida i pomažemo proizvođačima u svakom koraku. Tel: 023 662 109Email: info@colic.hr

Dani kupusnjača i rajčice – Leskovac 2023

Dani kupusnjača i rajčice – Leskovac 2023

Hazera - Brassicae & Tomato open day- Leskovac 2023 Hvala Hazera South-East Europe na gostoprimstvu i odličnoj prezentaciji Hazerinih hibrida koje ćemo imati priliku vidjeti na našim poljima. Na otvorenim danima imali smo priliku vidjeti dokazane hibride rajčice,...

Share This
%d blogeri kao ovaj: