Šimširov moljac  –  invazivni  štetnik      koji uništava  ukrasno   bilje

Šimširov moljac je invazivna strana vrsta porijeklom iz Azije. Ovaj leptir je u Europi prvi put zabilježen u Njemačkoj 2006. godine, a sumnja se da je unesen sadnicama šimšira upravo iz Kine. Vrlo se brzo širi te je potvrđen u 18 europskih zemalja.

 

       Šimširov moljac je leptir bjeličaste boje. Mlade gusjenice su svjetlo zelene boje i zadržavaju se u unutrašnjosti gdje se hrane unutrašnjošću lista. Starije gusjenice su zelene boje s karakterističnom debelom crtom crtom  i tankim bijelim prugama i crnim točkama na leđnoj strani. Dužine su do 4 cm. Odrasli leptiri imaju raspon krila oko 4 cm, krila imaju smeđi rub oko bjelkastih krila i dugačka ticala. Tijelo letira je bijelo, glava tamno smeđa.  Šimširov moljac se vrlo lako prepozna po svilenkastim zapercima i svilenim nitima (paučini) na šimširu.

        Mlade gusjenice hrane se samo gornjom stranom lista, dok starije gusjenice jedu lišće, zelene izbojke i koru što narušava estetski izgled biljke. Štete koje radi uzrokuju potpunu defolijaciju odnosno gubitak lišća te posljedično njegovo sušenje. S obzirom da je šimšir vrlo česta ukrasna biljka, te ujedno i najprodavanija vrlo se brzo širi trgovinom zaraženim sadnicama. Upravo zbog šteta koje čini u vidu potpune defolijacije ukrasnog bilja, šimširov moljac predstavlja opasnu prijetnju ljepoti naših okućnica i gradova.

U posljednje vrijeme sve više slušamo o štetama na šimširu i ostalom ukrasnom bilju u vidu potpune defolijacije. Ukoliko ste se i vi susreli sa ovim problemom, moramo vam reći da je velika vjerojatnost da je vaše bilje napao šimširov moljac.

Leptir šimširovog moljca

Kako bi što uspješnije suzbili ovog štetnika rano otkivanje istog je imperativ. Razmicanjem grana šimšira kontroliramo biljke i pratimo unutrošnjost jer su tamo vidljive prve štete i mlade gusjenice. Mlade gusjenice zadržavaju se u unutrašnjosti biljaka šimšira jer su tamo dobro zaštićene. Kako se povlače prema  vanjskim dijelovima biljaka, štete postaju sve veće i vidljive, a tada je već prekasno za bilo kakvu intervenciju jer je došlo do gubitaka skoro svih listova.

Ne oklijevajte, naručite feromone i spasite svoje ukrasno bilje.

Dakle, pravovremeno otkrivanje zaraze vrlo je bitno kako bi spriječili daljnje štete. U tome vam Colić Trade stoji na usluzi. U našoj ponudi možete pronaći feromone koji vam mogu pomoći za monotring šimširovog moljca. Uz to, pomoću feromona možete izravno suzbijati moljca i to metodom konfuzije (zbunjivanja). Feromoni intenzivno ispuštaju mirise koji bune mužjake pa oni postanu zbunjeni i ne uspiju oploditi ženku pa ona polaže sterilna jajašca što uvelike snizi populaciju štetnika.

Štete od šimširovog moljca

Lovka za Šimširovog moljca:

Ljevak lovka (VARL)

Insekti upadaju kroz lijevak u spremnik lovke. Lovka se može primjenjivati tokom čitave sezone s redovitom izmjenom feromona. Međutim, lovka se može koristiti ISKLJUČIVO za one VRSTE za koje se koristila i prije. Ovaj se dizajn preporučuje za hvatanje velikih količina kukaca. Posebno je pogodan za hvatanje većih moljaca (Noctuidae, Cossidae, Šimširov moljac, itd). Za razliku od ljepljivih lovki, ova lovka ne gubi efikasnost ukoliko se koristi u prašnjavim područjima. Održavanje: Zamjena feromona svakih 4-6 tjedana. Lovka ima visoku sposobnost hvatanja. Njena učinkovitost se održava čak i kada privlači vrlo veliki broj insekata. Može se koristiti i kao mjera masovnog ulova u kontroli populacije štetnika.

Colić Trade u ponudi ima široku paletu feromona i lovki

Novost u ponudi su lovke za neke najvažnije štetnike poljoprivrednih kultura. Csalomon® lovke patent su Instituta za zaštitu bilja iz Budimpešte, a sadrže feromone ili hranidbene atraktante koji privlače štetnike. Lovke se koriste za detekciju štetnika, određivanje kritičnih brojeva ili za suzbijanje štetnika metodom masovnog ulova.

KONTAKTIRAJTE NAS!

IMATE PITANJA? POŠALJITE NAM UPIT I ODGOVARAMO U NAJKRAĆEM MOGUĆEM ROKU.

12 + 7 =

Ostale novosti:

OD SJEMENA DO PLODA ZAJEDNO S VAMA – HAZERA I COLIĆ TRADE

OD SJEMENA DO PLODA ZAJEDNO S VAMA – HAZERA I COLIĆ TRADE

Dan polja Colić Trade-a i Hazere: Na OPG Košara predstavljene nove sorte rajčiceVrući lipanjski dani, temperatura oko 35 º Celzijusa te odlično raspoloženi proizvođači i domaćin upotpunili su dugoočekivanu manifestaciju dana polja u organizaciji Hazera sjemenske kuće...

Share This
%d blogeri kao ovaj: