Dobiva li vaš krumpir dovoljno kalcija?

Kalcij je važan element za krumpir, a većina problema u kvaliteti gomolja mogu se izbjeći ako krumpir ima dovoljnu količinu kalcija tijekom razvoja. Uloga kalcija bitna je u održavanju kohezivnosti stanične stijenke, membrana i organela u stanici, zdrave cime i gomolja. Kalcij također pomaže biljci da se prilagodi stresu tako što utječe na signalni lanac reakcija prilikom stresnih uvjeta. Ima i važnu ulogu u reguliranju aktivnog transporta kalija prilikom otvaranja puči. Osobito je djelotvoran u smanjenju stresa uzrokovanog ljetnim toplinama, venućem i oštećenje listova. Povećanje prinosa i do 30% zabilježena su odavanjem kalcija tijekom stresa u odnosu na primjenu samo dušika.

Photo by: Andrej Jurković – Istra
–    Kalcij sprječava razne probleme u kvaliteti gomolja    –

Nedostatak kalcija je široko poznato kao  fiziološki poremećaj u gomolju (smeđe mrlje) kojeg prati i niži prinos (slika1). Odumiranje stanica unutar gomolja direktno su povezane s nedostatkom kalcija unutar stanične stijenke, odnosno kada se stanice šire one propadaju i nekrotiziraju. Jednom kada se kalcij inkorporira u staničnu stijenku, on se ne može redistribuirati, stoga je važno da imamo konstantnu opskrbu kalcijem kako bi imali prije svega kvalitetan i zdrav gomolj te pokožicu. Kvalitetna pokožica i zdrav gomolj sprječavaju mehanička oštećenja prilikom berbe i rukovanja. Kalcij također može pomoću u sprječavanju bakterijskih bolesti koje zahvaćaju gomolje. Jača pokožica znači i manje oštećenja kroz koja bakterije vrše infekciju. Za krumpir, 60-70% preporučenog dušika treba se unijeti u osnovnoj gnojidbi, dok se u prvoj prihrani dodaje kalcij  s ostatkom dušika. YaraLiva Tropicote (15.5%N + 26%Ca) se aplicira u fazi inicijacije gomolja, 400 – 500 kg/ha kako bi se dobilo više od 100 kg /ha lako dostupnog kalcija kao CaO. Nemojte miješati kalcijeve nitrate s kalcij amonij nitratima (KAN) čijem kalciju treba puno duži period da bi postao dostupan i s toga nije prikladan za visokovrijedne usjeve poput krumpira.

Nedostatak kalcija u gomolju krumpira
–    Krumpir treba topivi oblik kalcija    –

Međutim, nije samo vrijeme primjene kalcija koje je bitno, već i izvor kalcija koji se primjenjuje. Ponekad postoji pogrešno shvaćanje da će vapnenasti izvori kalcija osigurati dovoljne količine za usjeve, ali mnogi su bazirani na kalcijevim karbonatima. To znači da su oni slabo topivi u vodi i stoga nisu dostupni za krumpir kroz vegetaciju. Na primjer, Vapno je kalcijev karbonat i zahtjeva 66,000 L vode da bi se otopio 1 kg kalcij karbonata; što znači da će proći jako puno vremena prije nego će postati dostupan biljci. S druge strane, YaraLiva Tropicote i Nitrabor zahtijevaju 1 litru vode da bi se otopio 1 kg kalcijevog nitrata, što znači da ima visoku topivost kalcija.

Kao što smo ranije napomenuli, vrijeme primjene u usjev krumpira je od esencijalne važnosti kako bi opskrbili tek formirane gomolje topivim i dostupnim kalcijem, stoga je optimalno vrijeme inicijacija gomolja.

Utjecaj makro i mikroelemenata na prinos i kvalitetu krumpira
–    Zašto izabrati YaraLiva kalcij nitrate?  –

Učinkovita ishrana bilja

Trenutno dostupni dušik – Yara Liva gnojiva sadrže brzo djelujući nitratni dušik. Usjevi brže reagiraju na nitrat. Također je mobilniji u tlu i odmah dostupan biljci.

Visoko topivi kalcij – Kalcij je u Yara Liva gnojivima prisutan kao kalcijev nitrat koji se najbolje topi u vodi, te je odmah dostupan za usvajanje za razliku od ostalih oblika kalcija na tržištu.

Esencijalni bor – Uz kalcij, bor poboljšava kohezivnosti stanične stijenke i integritet biljke. Sinergija s kalcijem je takva da dok visoka razina kalcija u biljci može povećati „krutost“ tkiva i rizik od pucanja, bor djeluje suprotno te povećava elastičnost tkiva te asimilaciju i kretanje kalcija kroz biljku.

Zdraviji, kvalitetniji usjevi i proizvodi

Produženi shelf life – Voće i povrće ostaju svježiji duži period prije nego počne raspadanje, gubitak težine i kvalitete. Vaši proizvodi bit će na glasu visoke kvalitete i s potencijalno višim cijenama.

Jače stanične stjenke – kalcij povezuje stanice i igra važnu ulogu u strukturi stanica. Nedostatak kalcija dovodi do slabiji staničnih stijenki i staničnog raspadanja.

–   Preporučena gnojiva na bazi kalcijevog nitrata za krumpir  –

YaraLiva Nitrabor

15,5% N + 26,3 % CaO + 0,3 % B Granulirani kalcijev nitrat s dodanim borom prikladno za primjenu u svim usjevima pogotovo za kupusnjače i lisnato povrće koje su podložne nedostatku kalcija i bora

YaraLiva Tropicote

15,5% N + 26,3 % CaO Granulirani kalcijev nitrat s dodanim borom prikladno za primjenu u svim usjevima

Share This
%d blogeri kao ovaj: