Natupol bumbari

Maksimalni potencijal za oprašivanje

Natupol rezultira barem 30 % većim potencijalom oprašivanja u usporedbi s konkurentskim proizvodima jer Koppertove kolonije bumbara rastu veće i traju dulje.

Naši najbolji bumbari

Vitalne kolonije s duljim životnim vijekom nude više sati oprašivanja. To je rezultat 26 godina usredotočenosti na inovacije i kvalitetu.

Dugovječnost

25 godina neprekinutog odabira samo najboljih matica odražava se u vrlo vitalnim bumbarskim maticama koje polažu puno više jaja i manje su osjetljive na stesne uvjete

Kratak rok isporuke

Kolonije Natupol dostupne su tijekom cijele godine i imaju kratak rok isporuke. Međunarodni lanac dobavljača dobro je organiziran i strogo se kontrolira

Oprašivanje pomoću bumbara

Kod uzgoja kultura u zaštićenom prostoru, ali i na otvorenom, oprašivanje je neophodan proces za uspješno formiranje plodova. Oprašivanje obično vrše pčele i bumbari koji se spontano nalaze u prirodi, ili se vrši umjetnim putem (hormoni). Kako su zahtjevi za kvalitetom i ekološkom prihvatljivošću sve veći, tako je i sve više spoznaja o prednostima bumbara kao oprašivača. Naime, ustanovljeno je da su bumbari produktivniji od pčela. Manje su osjetljivi na temperaturne oscilacije i nizak intenzitet svjetlosti, te imaju veći broj posjećenih cvijetova od pčela. Kada se radi o uzgoju rajčice u zaštićenim prostorima, bumbari su nezamjenjivi, a prednosti su višestruke:
    – ranije dozrijevanje
    – bolja ujednačenost plodova
    – skladniji i ujednačeniji oblik ploda
    – veći prinos

Iste su prednosti i kod ostalih povrtlarskih i voćnih vrsta.

Bumbari s vizijom

Inovacija je jedna od naših ključnih vrijednosti, koja je ujedno i razlog zašto je međunarodno istraživanje jedna od naših ključnih aktivnosti uz proizvodnju i distribuciju. Naše kontinuirano istraživanje u suradnji s našim klijentima i za njih, tijekom protekla dva desetljeća dovelo je do novorazvijenih košnica bumbara. Nove košnice, Natupol, Natupol Smart i Natupol Excel imaju poboljšane funkcije kojima se hvataju ukoštac sa sadašnjim i budućim izazovima.

BEEHOME
Košnica sadrži dva letačka otvora koje kontrolira uređaj Beehome. To omogućava zatvaranje izlaza: kada se aktivira, bumbari mogu ulijetati unutra, ali ne i izlijetati van, što je primjerice ključno prilikom uporabe pesticida. Unutar 90 minuta svi bumbari vratit će se u košnicu.
LEGLO
Leglo, ili točnije ličinke, poticaj su za oprašivanje. Gladne ličinke neprestano moraju biti prehranjivane velikim količinama peludi. Što je više ličinki, to je više peludi potrebno skupiti, a to rezultira boljim oprašivanjem.
IZOLACIJA
Svaka Natupolova košnica opremljena je sofisticiranim integriranim sustavom izolacije (oko i ispod plodišta). To znači da bumbari trebaju potrošiti manje vremena i 20 % manje energije kontrolirajući unutarnju mikroklimu, što rezultira učinkovitijom iefikasnijom aktivnošću oprašivanja.
NAJBOLJE KOLONIJE
Koppert odabire samo matice najviše kvalitete kako bi proizveo uniformne kolonije bumbara s najvišim potencijalom oprašivanja.
VENTILACIJA
Košnica Natupol omogućava optimalnu ventilaciju, omogućavajući bumbarima da sami učinkovito reguliraju svoju mikroklimu.

VID I ORIJENTACIJA BUMBARA
Bumbari imaju drugačiji vid od ljudi. Istraživanja su pokazala da to može utjecati na ukupno oprašivanje. To je Koppertu bio dovoljan razlog da pokrene daljnja istraživanja o osjetilu vida kod bumbara. Sve Natupolove košnice opremljene su materijalima vidljivim bumbarima, smanjujući probleme s orijentacijom i povećavajući ukupno
oprašivanje.
KONTROLA KVALITETE
Koppertove proizvodne jedinice za bumbare proizvedu više od milijun zdravih i kvalitetnih košnica godišnje. Svi procesi strogo se kontroliraju i pod nadzorom su nadležnih tijela.
Svaka košnica bumbara Natupol ima svoj jedinstveni broj, koji je otisnut na kutiji/podlozi radi sljedivosti, kako bi se pratio uvoz, izvoz i trgovanje životinjama i životinjskim proizvodima. Svaku košnicu prati veterinarska potvrda koja je usklađena sa zakonima zemlje koja prihvaća pošiljku.
PLATFORMA ZA UZGOJ
Otvori za ventilaciju i odvodnjavanje optimizirani su, osiguravajući da sama košnica ostane čista i da u njoj manje dolazi do kondenzacije, stvarajući optimalne uvjete za razvoj bumbara i legla.
VREĆA SA ŠEĆERNIM SIRUPOM
Naša vreća iznimno je jednostavna za korištenje te osigurava dostupnost šećernog sirupa bumbarima, dok hrana istovremeno ostaje čista. Šećerni sirup unutar Natupolove košnice je visokokvalitetan i predstavlja
optimalan izvor energije. Bumbari ga obožavaju!

Najbolja vrijednost za vaš novac!

Kekkilä razvija i proizvodi visoko kvalitetna rješenja za uzgoj presadnica. Želite proizvesti kvalitetnu presadnicu? Na pravom ste mjestu!

Cjelokupan paket za oprašivanje

Natupol Seeds

Natupol Seeds nudi učinkovitost bez premca i pouzdano oprašivanje za manje izolirane usjeve koji pokrivaju od 1 do 25 m2.

Natupol Smart

Manja kolonija visoke učinkovitosti oprašivanja za usjeve s malom količinom cvjetova koji pokrivaju od 0 do 1 000 m2.

Natupol

Kolonija normalne veličine za
oprašivanje većine voća i povrća s
približno 25-35 cvjetova.

Natupol Excel

Veća kolonija za usjeve kojima je
potrebno jako oprašivanje i veća
površina koja pokriva više od
2 000 m2.

Tripol

Tripol sadrži tri velike kolonije
bumbara. Ovo jamči ogroman
kapacitet oprašivanja za usjeve s
kratkim razdobljem cvjetanja.

Natupol Booster

Ova košnica s međunarodnim
patentom razvijena je posebno kako bi obilno cvjetajućim usjevima dala poticaj tri do četiri tjedna za područja koja mjere od 500 do 5 000 m2.

Biološka zaštita bilja

Biološka zaštita bilja sve se više koristi i u Hrvatskoj!

Sve vrste štetnika koje se javljaju u zaštićenim prostorima imaju i svoje prirodne neprijatelje koji se manje-više i spontano pojavljuju u prirodi, ali najčešće u nedovoljnom broju. Stoga ih je često potrebno naknadno unositi u objekt kako bi se dobila prirodna ravnoteža. Preparati tvrtke Koppert koji se temelje na prirodnim neprijateljima potpuno su ekološki prihvatljivi, pri njihovom korištenju nema karence, kao ni tolerance, jer ne ostavljaju nikakve rezidue. Stoga plodovi kultura u čijoj se proizvodnji koristila biološka zaštita s pravom mogu nositi ekološku markicu koju izdaje ovlaštena institucija.

Koppert danas proizvodi prirodne neprijatelje pod različitim trgovačkim nazivima za gotovo sve vrste štetnika u zaštićenom prostoru. Svi Koppertovi preparati, kao i bumbari za oprašivanje koje Colić – trade uvozi imaju dozvolu za uvoz Ministarstva poljoprivrede i šumarstva i veterinarske inspekcije.

KOPPERT – PROIZVODI ZA BIOLOŠKU ZAŠTITU

HORIVER LJEPLJIVE PLOĆE 

Prisutnost određenih štetnika utvrđujemo vizualnim mamcima u obliku raznobojnih ljepljivih ploča. Vješanjem velikog broja ploča unutar zaštićenog prostora moguće je brojnost štetnika smanjiti odnosno na vrijeme primjeniti zaštitu.

Ljepljive ploče različitih boja neophodne su kod primjene biološke zaštite bilja. Žute ljepljive ploče koriste se za praćenje štetnika kao što su lisne uši, lisni mineri, štitasti moljci, cikade, tripsi, dok se plave ljepljive ploče koriste za praćenje i pojavu tripsa. Koppert proizvodi žute i plave ljepljive ploče različitih veličina pod nazivom Horiver. Na pojedinim modelima postoje i iscrtkane oznake radi lakšeg praćenja.

ROLLERTRAP LJEPLJIVE TRAKE

Koriste se za hvatanje štetnika na mjestima u objektu gdje ih je izrazito velik broj – na lukovima, otvorima ventilacije i prozorima. Postavljati ih treba dok su kulture još niže rastom, odmah nakon sadnje, ili neposredno prije sadnje.

Ploče omogućavaju učinkovitu zaštitu biljaka od štetnika:

  • precizno određenom žutom bojom koja štetnika sigurno namami u zamku
  • visokokvalitetnim entomološkim ljepilom koje omogućava da se brzo zalijepe i vrlo lagani štetnici, ljepilo se ne ispire i ne otapa
  • dugom postojanošću (i nekoliko mjeseci) zbog visoke otpornosti na promjene temperature i vlage – ploče su postojane i na višim temperaturama (iznad 20 stupnjeva celzija)

    Ljepljive ploče s brižno odabranom nijansom žute boje nezaustavljivo privlače brojne biljne štetnike kao što su trešnjina muha, razni zavrtači, jabučni savijač, maslinova muha, voćna osa, te odbija vrtne štetnike, među njima lisne uši, cvjetne štitaste moljce, buhače, buhice, grahove žiške i razne muhe, posebno lukove muhe. Kada se štetnik približi ploči, zalijepi se na brzo ljepljiv premaz entomološkog ljepila.

Način uporabe ljepljivih ploča

 Za učinkovitu zaštitu biljaka jednakomjerno objesimo 20 – 24 / 100m2 u nasadu voćaka, u stakleniku i na otvorenom. Kod više vrsta povrća (rajčica, krastavci)  preporučamo veći broj ploča. Kada je ljepljiva površina prekrivena štetnicima, zamijenimo je novom. Ploče postavimo tako da vise blizu grana. U povrtnjaku ih objesimo na štap koji zabodemo u zemlju. Ploče u vrijeme cvatnje voćaka skinemo da se na njih ne uhvate pčele. Možemo ih koristiti i za dijagnostiku da brže i lakše utvrdimo pojavnost i vrstu štetnika te na taj način pravovremeno reagiramo.

Share This