Uzastopnim unošenjem mineralnih gnojiva bez dodavanja organskog gnojiva, tlo postupno gubi organsku tvar i mikrobiološku aktivnost što dovodi do propadanja strukture tla. Tlo postaje kompaktno, zbijeno, smanjene mikrobiološke aktivnosti te nema sposobnost zadržavati vodu i hranjiva.
Tla koja sadrže više organske materije prozračnija su i rahlija te zadržavaju više vlage. Također, unošenjem organskih gnojiva aktiviraju se mikroorganizmi te se potiče zdraviji razvoj korijena biljaka. Organska gnojiva koja se koriste za popravljanje količina hraniva u tlu pretežito su životinjskog  podrijetla, a poznata su kao „kompletna“ jer sadrže mnogo organske tvari. Dizajnirana su za potrebe poljoprivrede s održivim pristupom kako bi se zadovoljile potrebe ishrane biljka, koristeći na prirodan način obnovljive izvore u tlu.

Kako zima utječe na već unesene količine peletiranog organskog gnojiva u tlu?

Kada nastupe niske temperature dolazi do smanjivanja mikrobiološke aktivnosti tako da se organska hraniva vežu za kompleks tla. Vezivanjem hraniva postaju nedostupna korijenu biljka i miruju dok ne nastupi toplije vrijeme te krene mikrobiološka aktivnost. Ovo svojstvo organskog gnojiva sprječava ispiranje i gubitak hranjiva iz zemljišta.
Maslina je poznata po svojoj otpornosti i može doživjeti preko dvjesto godina čak i ako se uzgaja na tima koja loše kvalitete. Iako ima vrlo razgranato i jako korijenje, rodnost masline koja se uzgaja na neadekvatnom tlu niža je nego na stablima koja se uzgajaju u tima bogatima organskom tvari. Zbog nedostatka hraniva stabla su slabe bujnosti, jednogodišnji izbojci su kratki što ima utjecaj na  cvatnju i zametanje plodova.  Preporučuje se gnojidba peletiranim organskim gnojivima od jeseni pa sve do proljeća. Gnojidba vinograda organskim gnojivima preporučuje se obaviti početkom ožujka. U ovim rokovima gnojidbe peletiranim organskih gnojivom opskrbljujete vinograd hranivima u pravo vrijeme (u fazi intenzivnog porasta izboja).

Colić Trade ekskluzivni je distributer BIO UNIMER gnojiva, a u ponudi možete pronaći  liniju gnojiva koja su dozvoljena u ekološkoj poljoprivredi. BIO UNIMER gnojivo ima sve certifikate DNV-GL kuće!!

Primjenom  BIO Unimer organskih peletiranih gnojiva s izuzetno visokim sadržajem organske tvari i hranjiva pokrivaju se potrebe kultura, a ujedno zadovoljava interes poljoprivrednika za zaštitom okoliša. Već 7-10 dana nakon gnojenja hraniva su dostupna korijenu sadnice, a glavna im je karakteristika ravnomjerno otpuštanje hraniva prema potrebama biljke. Gnojiva su dostupna u pakiranjima od 25 kg i jumbo vrećama od 500 kg. Oblik granula pogodan je za aplikaciju rasipačem i deponatorima. BIO UNIMER gnojivo nema neugodan miris jer je termički obrađeno na temperaturi od 70°C.

Kako bi bili sigurni da vaš trajni nasad dobiva najkvalitetnije peletirano organsko gnojivo koje ne sadrži sjeme korova i patogene organizme odaberite Unimer – organska gnojiva vrhunske kvalitete.

Preporučujemo vam korištenje sljedećih gnojiva: ARMONY S – organsko gnojivo s dodatkom  Mg i S koji su prisutni u prirodnom obliku. Preporučuje se primjena 400-700 kg/ha. SUPERSTALLATICO – poboljšivač od goveđeg i konjskog gnoja. Preporučuje se primjena 1500-2000 kg/ha. MICROSOL FERROMAX – sadržava željezo i sumpor, bor i cink. Preporučuje se primjena 500-800 kg/ha. MICROLIFE – gnojivo s dodatkom mikoorganizama Trichoderma, Pseudomonas NAS, Bacillus megaterium, Amyloliquefaciens i Aspergillus niger u obliku spora i živih stanica. Preporučuje se primjena 1500-2500 kg/ha. BACCHUS S –  sadržaj NPK u omjeru 1:2:4,6 zadovoljava potrebe ekološkog vinograda. Preporučuje se primjena 400-700 kg/ha. ENDURANCE N7 – gnojivo namijenjeno  potpunom moduliranom otpuštanju dušika. Preporučuje se primjena 500-1000 kg/ha.
Share This
%d blogeri kao ovaj: