Moderna proizvodnja hrane u zaštićenim prostorima još uvijek je rijetkost kod naših poljoprivrednika.  Većina uzgoja odvija se u visokim tunelima koji su pokrivenim folijom jer svaki drugi oblik zaštićenog prostora traži izdašnije financijske inpute za naše poljoprivrednike.

Dok tržište određuje tempo proizvodnje i diktira potrebne količine hrane, mnogi naši poljoprivrednici susreću se s ozbiljnim problemima osiromašenih tla, gubitkom organske tvari i mikrobiološke aktivnosti tla, povećanjem brojnosti štetnika i neodgovarajućim pH tla. U takvim uvjetima teško je proizvoditi hranu, ne mogu se pratiti trendovi tržišta i količine proizvedene hrane nisu dovoljne za rastuću populaciju

No, rješenje postoji i svjedoci smo izvrsnog načina proizvodnje hrane na Poljoprivrednom obrtu „Agropin“ u Pomeru, Pula čiji vlasnici, braća Petar i Mirko Jurković, proizvode rajčicu na kokosovim jastucima. Koliko je ova tehnologija izvrsna uvjerili su se  i svi veći proizvođači s područja Istre koji su znatiželjno promatrali objekte P.O Agropin-a gdje se rajčica uzgaja u kokosovim jastucima.

Petar i Mirko vrlo su brzo uvidjeli mnoge prednosti ovog načina uzgoja, rast biljaka je mnogo brži, prije ulaze u rodnosti i povisili su prinose. Mirko je zadužen za prodaju i plasman robe, dok Petar vodi brigu o proizvodnji.

Cijela priča započela je 2019 godine kada su braća odlučili stati na kraj problemima koje su im donijele nematode, rovci, zemljišne bolesti, derutno i alkalno tlo osiromašeno hranjivima.

Uzgoj na kokosovim jastucima

U dva zaštićena objekta  veličine 1200 m2 postavljaju  Coir project „growing boards“ kokosove jastuke koje su preporučili agronomi iz firme Colić Trade te pokreću polu-hidroponski način uzgoja rajčice. Kokosovi jastuci napravljene su od grubog i finog kokosa u omjeru 50:50, a grublji sloj nalazi se na donjem dijelu ploče kako bi se višak hranjive otopine lakše cijedio čime sprječavamo preveliku vlažnost u zoni korijena.  Kokosovi jastuci odličan su medij za uzgoj mnogo vrsta povrća i daju sigurnost da povrće ne uzgajate na nekvalitetnom tlu. Svaka ploča dimenzije je 1 x 0,2 m i dolazi s bočnim prorezom kroz koji se cijedi drenaža. Na svaku ploču posađene su 4 biljke što daje idealan sklop od 2,8 biljaka/m2. Kokosov jastuk moguće je koristiti dvije vegetacije (poželjan uzgoj različitih kultura)

S obzirom na to da je riječ o vrsti hidroponskog uzgoja povrća sama hranjiva otopina i voda najvažniji su čimbenici proizvodnje bez kojih je nemoguće pokrenuti ovakvu proizvodnju hrane. Stoga su braća, po preporuci firme Colić Trade, nabavili Irritec Dosabox NPK Commander pomoću kojeg biljkama šalju hraniva. U svaki jastuk upiknute su 4 antidrop kapaljke, po jednu za svaku biljku čime je osigurano da hranjivo ostane u sustavu na kaju jednog ciklusa navodnjavanja. Na temelju analize vode priprema se hranjiva otopina koja je posebno prilagođena pojedinim fenofazama biljke i njezinim potrebama. Mobilnom aplikacijom upravljaju cijelim procesom navodnjavanja, prate vremensku prognozu, broj sunčanih sati i drenažu te na temelju tih podataka određuju broj navodnjavanja u jednom danu. Na samom početku uzgoja,  dok su biljke tek posađene u Coir Project  kokosove ploče navodnjavano je svega 2-3 puta na dan. U zadnjim danima lipnja brojano je ukupno 24 navodnjavanja dnevno, a sam broj navodnjavanja ovisi o jačini sunčeve svjetlosti. Pomoću pH metra i EC metra Petar i Mirko brižno prate pH i EC otopine koju šalju biljkama.

Obzirom na loš početak 2020. godine i situaciju s COVID-19  nasad je posađen tek 01.04 iako je planirana sadnja bila predviđena 14 dana ranije. Sadnja je direktno u kokosove jastuke i prvu berbu imali su  20.05. Do kraja sezone predviđamo berbu od 18-20 etaža plodova. Na svakoj etaži ima između 3 i 5 plodova ovisno o vrsti rajčice čija je masa između 250 – 300 grama. Prelaskom na polu-hidroponski način uzgoja rajčice Petar i Mirko osigurali su potrebnu količinu hranjiva u točnom omjeru čime je postignuta brža zrioba i visoka kvalitetu prinosa u negrijanom objektu.

Korištenjem Yara vodotopivih gnojiva, biostimulatora Bombardier i nehormonalnog aktivatora korijena Rhyzo  čiji je zastupnik Colić Trade  izbjegli su stres koje su mnoge biljke proživjele uslijed temperaturno vrlo nepredvidivog  travnja i svibnja, ojačali su korijen i potaknuli stvaranje sekundarnog i tercijarnog korijenja koje je bolje usvajalo hranjiva

Ono što je danas vrlo rijetko je uzgajati povrće bez korištenja SZB-a, no braća Jurković s P.O Agropin su svijetli primjer da je i to moguće.

Bez i jedne aplikacije pesticida-da moguće je, ali uz korištenje difuzora za Tutu i ekoloških-agrotehničkih mjera!!

Zahvaljujući iskustvu u proizvodnji, znanju te prepoznavanju kvalitetnih proizvoda na tržištu, aplicirali su Bombardier biostimulator, Prebiota Max, Rhyzo i Cupra GL te  podignuli imunitet biljke i spriječili napad bolesti. Cupra GL je korektor nedostatka bakra u tekućoj formulaciji kojim jačaju staničnu stijenku biljnog tkiva i pogoduju sustavu samoobrane.

Ovim načinom uzgoja braća Jurković postižu zavidne rezultate u svojoj proizvodnji.

Share This
%d blogeri kao ovaj: