Otvaranjem cvjetova nastupa period oprašivanja biljaka – najkritičniji period u godišnjem razvoju biljaka. Na osnovu količine i kvalitete oprašivanja diferenciraju se osnovne karakteristike plodova u budućnosti. Pri tome najvrjedniji radnici su bumbari i pčele.

FRUKA je ne-hormonalni i prirodni proizvod, koji potiče razvoj cvjetova, kvalitetu polena i kasnije plodova. To je proizvod koji daleko nadilazi učinke starih hormonskih proizvoda i ne ostavlja nikakve ostatke.

KAKO POSEBNE AMINOKISELINE IZ FRUKE UTJEČU NA OPRAŠIVANJE I OPLODNJU?

FRUKA sadrži specifičan sastav za postizanje optimalnih rezultata u kritičnim fazama kao što je zametanje plodova. Sinergija između specifičnih aminokiselina, bio-aktivatora, molibdena, bora i betaina omogućuje da FRUKA postigne svoj konačni učinak. S ovim prirodnim bio-aktivatorom povećavamo enzimsku i metaboličku sposobnost usjeva, favorizirajući razvoj prirodnih auksina u biljci, postižući u ovoj fazi: više održivih cvjetova, višu kvalitetu polena i stoga, više plodova.

Specifične aminokiseline iz Fruke direktno utječu na oprašivanje i oplodnju cvijeća te sprječavaju abnormalnosti i deformacije plodova. Formiranje plodova je olakšano, spriječene su deformacije.

Korištenjem Fruke povećavate kvalitetu peludnih zrnaca i snagu klijanja pa do oplodnje dolazi i kod nepovoljnih vremenskih uvjeta (nižih temperatura).

KAKO POJEDINI ELEMENTI DJELUJU NA  OPLODNJU I RAZVOJ PLODOVA?

ULOGA BORA KOD OPLODNJE

Nedostatak bora uzrokuje lošu oplodnju i odbacivanje plodova. Primjenom Fruke, potiče se stvaranje polena, smanjuje se odbacivanje cvjetova i plodova. Pozitivni utjecaj Fruke vidljiv je na samom cvijetu koji pod utjecajem amonokiselina dobiva atraktivniji izgled pa ga i kukci radije posjećuju.

ULOGA MOLIBDENA KOD OPLODNJE

Nedostatak molibdena uzrokuje deformacije cvijeta ili prerano otpadanje plodova. Osim odbacivanjem plodova, nedostatak molibdena mijenja fenotipske karakteristike cvijeta – prašnici su mali i nerazvijeni, smanjen  je razvoj peludnih zrnaca, a pelud koji se oslobađa s prašnika ima nisku klijavost.

ULOGA FOSFORA

Fosfor sudjeluje u sintezi i transportu ugljikohidrata. Uključen u sintezu DNA i proteina, važan čimbenik u inicijaciji i razvoju cvjetova.

KALIJ I DUŠIK

Kalij i dušik potiču proizvodnju proteina. Sudjeluju u transportu ugljikohidrata, potiču zametanje i diferencijaciju plodova, poboljšavaju organoleptička svojstva, čvrstoću i bojanje plodova.

PRIMJENA I KOLIČINA

Share This
%d blogeri kao ovaj: