Proces pošumljavanja površina u kojima prirodna obnova nije u potpunosti uspjela provodi se diljem svijeta.
U Hrvatskoj se dio proizvedenih sadnica isporučuje u svrhu pošumljavanja krša i priobalja, ali se pošumljavanje provodi i na erodioranim terenima, jalovištima i sl. Svrha je uvijek ista, a to je briga o zdravlju i vrijednosti šuma.

Biljke koje se uzgajaju i razmnožavaju u rasadnicima najčešće su sadnice obloženog korijena koje se uzgajaju u posudama, no šumski rasadnici proizvode i sadnice golog korijena.

Kvalitetna rješenja za profesionalni uzgoj šumskih sadnica u rasadnicima nudi Kekkila Professional. Visoki standardi Kekkila Professional supstrata čvrsto su utemeljena u nordijskim zemljama. Tijekom duge povijesti usko surađuju sa šumarskim sektorom i postali su vodeći dobavljač rastućih rješenja za poslovanje šumskih rasadnika. Na terenu im se toliko vjeruje da se u Finskoj više od 90% mladih biljaka u šumskim rasadnicima uzgaja u Kekkila supstratima.

Supstrati imaju veliki kapacitet zraka, a dobivaju se jedinstvenim postupkom prosijavanja koji smanjuje sitne prašnjave čestice i izbjegava prevelike čestice koje otežavaju i kompliciraju punjenje posuda.

Kekkila supstrati daju najbolje rezultate – od početnog punjenja, klijanja, rasta pa sve do presađivanja. Kekkila supstratima osiguravate niske stope gubitaka u proizvodnji i visoke stope proizvodnje, kako tehnički tako i ekonomski.

U borbi protiv korova koriste se različite metode

Bilo da sadnice uzgajate u posudama sa supstratom ili u tlu rasadnika, problem s nicanjem korova čest je problem s kojim se rasadnici bore. Korovna flora je različita te se korovi mogu svrstati u nekoliko različitih skupina. Osim što oduzimaju najvažnije elemente za rast sadnica, utječu i na rast i razvoj. Vrlo često, uslijed velike zakorovljenosti sadnice bivaju zakržljale i slabije kvalitete.

U šumskim rasadnicima suzbijanje korova je najskuplji zahvat u cjelokupnoj proizvodnji. Kako bi se smanjili štetni efekti korova pristupa se preventivnim i kurativnim mjerama suzbijanja. Preventivnim mjerama nastoji se spriječiti unošenje korova u rasadnik, dok se od kurativnih mjera najčešće pristupa mehaničkom i kemijskom uništavanju korova, no na tržištu postoji BVB TopClean organski pokrivač koji sprječava rast korova.

BVB TopClean je organski i stabilan pokrivni sloj sječke koja dodavanjem na površinu lonca sprječava stvaranje mahovine i korova. Ova sječka posebno je prikladna za upotrebu u rasadnicima drveća, za ukrasne biljke kao i za borovnice. BVB TopClean temeljito je testiran u laboratorijima i u svakodnevnom korištenju u rastućem okruženju uzgajivača.

VIDITE LI RAZLIKU?

BVB TopClean korišten je u rasadniku Piket u Zemuniku koji se bavi proizvodnjom šumskog i
poljoprivrednog sadnog materijala 

BVB TopClean potpuno je siguran pokrov koji ne šteti usjevima, a ima višestruke

benefite

1. Korištenjem BVB TopClean smanjujete isparavanje vlage iz podloge. Uzmite u obzir pri planiranju učestalost navodnjavanja

2. BVB TopClean tvori stabilan i čvrst pokrovni materijal koji je otporan na vjetrovite vremenske uvjete, a stabilan je i tijekom transporta

3. Jednostavan za korištenje u posudi kao i uzgoj na otvorenom tlu.

4. BVB TopClean može se lako mehanički obraditi strojevima koji se koriste u uzgoju lončanica

5. Nakon navodnjavanja gornji sloj prelazi u čvrstu strukturu koja se ne prosipava i područje oko posude ostaje uredno i čisto

6. Svaki lonac prekrijte slojem BVB-a TopClean u ujednačenom sloju od najmanje 1,5 cm. Taj pokrivni sloj zauzima otprilike 10% volumena lonca. Ovu činjenicu uzmite u obzir pri dodavanju gnojiva u posude. Količina gnojiva koja se dodaje možda će morati biti prilagođena.

Nema fiksiranja dušika u kombinaciji korištenja s konvencionalnim gnojivima.

Proizvođači navode kako korištenjem BVB TopClean organskog pokrivnog sredstva štede novac jer nema dodatnog rada vezanog iz suzbijanje korova. Spriječeno je i prosipanje podloge prilikom pomicanja posuda. Tako polja, kolica i kamioni ostaju čisti.

Pakiranje: Bala 4060 L ili vreće od 70 L

Sastav

50% stabilna kora (prelivna kora 4/8)

50% drvena kora

EC: <0,5

pH: 4,5 – 5,

Share This
%d blogeri kao ovaj: